Obeležili smo Međunarodni dan porodice u Kragujevcu u saradnji sa FK Vašariste i fondacijom Humana srca.

Naša radionica “Emocionalno osnaživanje” okupila je 40 dece 4. Razreda.

Sam događaj je bio više od radionice., nešto što bi u školama i u svakom domu trebalo biti obavezno.

Kada smo im spomenuli da ćemo se igrati igre o osećanjima i potrebama, većina dece je zakolutala  očima. Kolutanje očima je i kod većine odraslih prisutno kada se ova tema spomene.

Većina ne voli ovu temu, jer o emocijama nismo naviknuti da pričamo, niti da ih pokazujemo ako ne moramo.

Za razliku od odraslih, deca su puno bliža istinskoj ljudskoj prirodi, te se zbog toga brže prepuste toj priči. Vrlo malo treba, većini njih, da zaista počnu uživati pričajući o svojim emocijama. Vrlo malo im treba da im to postane normalno. Tu priliku s njima ne smemo propustiti, jer na sebi znamo kako nam život izgleda kada kroz njega koračamo ne znajući ni kako se osećamo, ni koje su nam potrebe.
Nakon čega slede sati terapije kako bi to kod sebe ispravili.

Hvala fondaciji Humana Srca što delimo istu viziju i iste snove, i što su nam velika podrška na putu da ti snovi za svako dete postanu stvarnost.

Uspeli smo sat vremena u Kragujevcu da decu odvojimo od njihovih telefona kako bi razmišljali samo o tome kako se osećaju, koje su njihove potrebe i kako mogu drugima pružiti empatiju.

Od kolutanja očiju došli smo do osmeha i jedne reči s kojom su gotovo svi otišli sa radionice, a to je „sreća“.Sreća je mala reč da opiše ono kako smo se mi osećali zbog svega što smo u tih sat vremena uradili za sve njih.

Deca duboko pamte svakoga ko je dotakao njihovu dušu, Takav dodir leči hiljadu njihovih rana. Takav dodir menja svet.R