Svako dete je jedinstveno, ali ponekad roditelji , čak i nastavnici to zaborave i koriste iste metode vaspitanja za svako dete. Kada su deca u takvom okruženju to može imati negativan uticaj na njihovo samopoštovanje i samopouzdanje.Ukoliko nekom detetu nešto prija a drugom ne, možda će to drugo misliti da nešto nije u redu sa njim, ili da ne ispunjava očekivanja roditelja i nastavnika.

Ono što bi trebalo uraditi je uspostaviti realna očekivanja i ciljeve koji su prilagođeni svakom detetu ponaosob. Od vitalne je važnosti da se prihvati individualnost svakog deteta, da deca uče i odrastaju u sredini koja će im dozvoliti i pomoći da pre svega otkriju šta je to što ih veseli, kada se osećaju da su ispunjeni i srećni i sa tim saznanjem neguju svoje talente. Svako dete je talentovano i svako dete  ima veliki potencijal. Ono što je posao nas roditelja, učitelja, nastavnika i trenera je da omogućimo da spoznaju šta žele i da im damo podstrek da to mogu i da urade. Najvažnije da imamo usresređenu pažnju i da oni osećaju da uvek imaju podršku, bilo kod kuće ili u školi. Zapravo, put do samopouzdanog deteta je samopouzdan roditelj.

Kako do samopouzdanog deteta (ili deteta u vama)

Samopouzdanje dolazi iz osećaja kompetencije. Sigurno i samopouzdano dete ima pozitivnu i realnu percepciju svojih sposobnosti. Ovo proizilazi iz postignuća bilo da su ona velika ili mala. Ohrabrujuće reči roditelja, učitelja ili nastavnika pomažu u razvijanju poverenja, pogotovo kada ih  pohvalite za neki trud koji su uložili, na taj način im stavljate do znanja da su bitni oni a ne krajnji ishod.

Predstavljavm vam 5 načina za razvijanje samopouzdanja dece:

  • Volite svoje dete.

Ovo izgleda očigledno (pogotovo ako ovo čita rodtelj), ali to je verovatno najvažnija stvar koju možete dati detetu. Vaše dete treba da se oseća prihvaćeno i voljeno, počevši od porodice i da se proširi na druge aspekte kao što su prijatelji, školski drugovi, sportski timovi i društvo. Ljubav je u Learning Ville centru i boravku glavni začin i osnovni postulat. Kada se i napravi neka greška, uvek savetujemo zagrljaj, kažemo da nam je žao i pričamo o tome. Bezuslovna ljubav gradi jaku osnovu za poverenje.

  • Budite realni kada pohvaljujete

Važno je pohvaliti svako dete i dati mu pozitivne povratne informacije zato što deca, posebno mladi ljudi, mere svoju vrednost na osnovu onoga što im mi odrasli govorimo. Međutim, trebalo bi biti oprezni i realni u pohvali. Ako neko dete nije talentovano u nečemu i ne pokazuje rezultate, pohvalite njegov trud  ali nemojte postavljati nerealne ciljeve. Samo će te gubiti vreme a detetu će se sve više smanjivati samopouzdanje. Veoma je važno da objasnimo deci da je u redu ako nisu savršeni u svemu, i da ga vi prihvatate onakvim kakvo ono zaista jeste.

  • Naučite ih da prihvate i vole sebe

Da bi vaše dete volelo sebe pre svega morate naučiti vi da volite i poštujete sebe. Mi smo kao roditelji a zatim i nastavnici njihov uzor i oni na osnovu iskustva koja steknu u detinjstvu kasnije kreiraju svoj život. Pohvalite ih i nagradite kada nešto dobro urade ali pohvalite i sebe kada uspete u nečemu. Slavite svoje uspehe sa decom, bilo da su oni “mali” kao organizovanje uspešne večere  ili “veliki” kao napredovanje u firmi. Dok slavite razgovarajte sa njima o naporima i veštinama koje su vam pomogle da to postignete. Pričajući o tome, možete podsetiti svoje dete koje sve talente i veštine poseduje.

  • Naučite ih da budu otporni

Svako ko je uspeo je ponekad pao. Uspeh bez zastoja, neuspeha, kritika i boli gotovo da ne postoji. Naučite vašu decu da su prepreke zapravo iskustva koja nam služe da naučimo i spoznamo nešto novo. Podučavajte vašu decu da je ključ uspeha u neodustajanju. Najbolji sportista sveta, naš Novak Đoković je na dodeli ovog prestižnog priznanja rekao da je bilo momenata kada je mislio da ne može više, pogotovo posle lošeg perioda. Međutim, nije odustao i to ga je učinilo da danas, po treći put bude izabran za najboljeg na svetu.

  • Razvijajte detetovu (ali i vašu) emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je važan segment života svakog pojedinca. Dobra vest je da se ona može razvijati tokom celog života. Biti emocionalno inteligentan znači da razumemo svoja osećanja, znamo da ih označimo tj.verbalizujemo i znamo kako da mi upravljamo emocijama, a ne one nama. Osoba koja ima razvijenu emocionalnu inteligenciju ima razvijenu samosvest i empatiju. Samosvest podstiče razvoj sopstvene ličnosti, dok je empatija osnova zasnivanja i održavanja veza. U slučaju da postoji slabost ovih ključnih faktora, dolazi do narušavanja života ili karijere. S druge strane, njihova razvijenost pojačava osećaj ispunjenosti i uspeha. Emocije su bitne zato što su one gorivo za učenje, odlučivanje, kreativnost, odnose i zdravlje.

Život je jednostavan, ali nam je ponekad veoma teško da budemo jednostavani. Zato pustite sebe na miru i dozvolite životu da vam se desi.

Dragana Tošić,

Trener za razvoj EI

Akademija znanja Learning Ville