Viče. Plače. Udara. Dere se. Histeriše.

Odgoj deteta koje proživljava snažne emocije i još uvek nema mehanizme suočavanja sa njima, na odgovarajući način znači nepredvidivost, puno uspona i padova i celokupni porodični haos.

Puno roditelja se pita kako da se izbore sa stalnom zabranom. Zabranjuje se loše ponašanje, zabranjuju se slatkiši i gledanje u ekran. Roditelji su danas  pred velikim izazovom, i tokom rada sa njima vidim da se ponekad osećaju bespomoćno.

“Ne možemo da imamo ni 5 minuta mira u kući. Nemoguće je da se složi sa sestrom. Pokušavamo sve čak i da dobije vremensko ograničenje da nešto uradi i ponovo ne uspe”

 

Koji je najbolji način da pomognete detetu koje oseća ljutnju i pristupite upravljanju besom za decu?

Pomozite detetu koje je ljuto tako što ćete pronaći svoje okidače.

Promenite fokus ka unutra.

Ne prihvataju dobro baš svi roditelji kada im kažem da oni svojim unutrašnjim stanjima i osećajima utiču na svoje dete. U praksi, mi se fokusiramo na dete ali ne na njegovo unutrašnje stanje, već na ponašanje.

Iako je korisno posmatrati ponašanje deteta kako biste bolje razumeli potrebu za upravljanje ponašanjem, brži način da napreduje ka miru u vašem domu i najefikasniji način da pomognete detetu da svlada ljutnju, jeste da prvo dobije svoju vlastitu emocionalnu zaštitu.

Bilo da je dete temperamento ili ne, vi kao roditelj postavljate ton porodičnog okruženja.

Vaše osetljivo dete je veoma usmereno na vašu energiju i posmatra (i oponaša ) svaki vaš pokret.

Bez brige, iako se proces samorefleksije i upravljanja sopstvenim emocijama ne vrši preko noći, postoje neka jednostavna pitanja koja će vam pomoći na tom putu.

  1. Razmislite o svojim reakcijama i ponašanju dok se vaše dete bori sa “velikim” emocijama

Deca su po prirodi osetljiva i iskusiće mnogo emocionalnih uspona i padova. Dok su mali njihov centar za regulaciju emocija je još u izgradnji, i vi bi trebalo da budete njihov oslonac.

  1. Šta vas sprečava da budete onakakv roditelj kakav je potreban svom detetu u izazovnim situacijama?

Kada je vaše dete ljuto, ključno je da se pitate koje se emocije bude u vama? Kako se osećate, gde je emocija? Da li vas podseća ne neke situacije u detinjstvu? Da li se sećate reakcije vaših roditelja? I, ono što je ključno, da ste sada dete , kako biste želeli da se vaš roditelj ponaša?

Da biste došli do tog pitanja, trebalo bi da budete svesni u tim momentima. Kada kažem svesni mislim da budete tu sada u ovom trenutku i da posmatrate sebe.

  1. Kako da podržim svoje dete i kako da mu pomognem?

Unapred isplanirajte, mislite o situacijama koje su bile i kako biste sada odreagovali.

Već napravljen scenario u vašoj glavi pomoći će vam u situacijama kada vaše dete postane nervozno, razdražljivo i plačljivo. Nećete ući u zamku stresnog centra u mozgu, u kojoj je zapravo vaše dete.

Posle nekoliko nedelja razmišljanja o svojim emocijama, planiranješta biste trebalo uraditi će vam doneti  osećaj da ste samouvereni i osnaženi.

Shvatićete zapravo da se prava moć u trenucima kada je dete ljuto ili razdražljivo, nalazi u tome da ga  pogledate iznutra. Ne pokušavajte da kontrolišete spoljne faktore.

Menjajte svet tako što ćete početi od sebe.

 

Dragana Tošić

Trener za razvoj EI

Akademija znanja Learning Ville